De huidige situatie

Koeien, geiten en kippen geven ons heerlijke zuivel en eieren. Maar tegelijkertijd worden er ook stieren, bokken en haantjes geboren. Logisch want er worden nou eenmaal evenveel jongens als meisjes geboren. In de biologische landbouw besteden we veel aandacht aan het welzijn van de dieren. Maar stiertjes en bokjes die op een biologisch bedrijf worden geboren, worden nu vaak grootgebracht op gangbare bedrijven.

Hoe dat komt?

Veel mensen kennen het vlees niet en vragen er dus niet naar. En dat terwijl een ‘Man in de Pan’ heel erg lekker is. Sterker nog, in heel veel andere landen zijn stieren, bokken en hanen een delicatesse! Ook is biologisch mannenvlees wat duurder dan mensen gewend zijn. Dit komt omdat deze dieren niet speciaal gefokt zijn voor vleesproductie. Het zijn tenslotte de broertjes van de melkkoeien, de melkgeiten en de legkippen. Hierdoor groeien deze dieren niet zo snel, en eten ze meer. Maar mannendieren zijn onlosmakelijk verbonden met het eten van (biologische) zuivel en eieren.

Hoe dat komt?

Waar hebben we het over

Om ons in Nederland te voorzien van zuivel en eieren zijn er jaarlijks vele duizenden stiertjes, bokjes en haantjes ‘over’. Binnen de biologische landbouw gaat het om: 400.000 haantjes, 20.000 kalveren en 15.000 bokjes.

En dat terwijl de oplossing heel simpel is: Als iedereen die zuivel en eieren eet, ook af en toe een biologische Man in de Pan doet, geef je de stieren, bokken en haantjes een plek op een biologische boerderij. Bijkomend voordeel: stiertjes, hanen en bokjes zijn erg lekker. Echt een bijzonder stukje vlees.

Waar hebben we het over

Jouw mannen

Bokken
Melkgeiten op de boerderij krijgen met enige regelmaat lammetjes. Zo blijven ze melk geven, waar wij weer lekkere geitenkaas van kunnen maken. De helft van de lammetjes is natuurlijk een bokje en die geven geen melk. Eet je 100 gram biologische geitenkaas of drink je 1 liter biologische geitenmelk per week, dan zorg je door 840 gram bokkenvlees per jaar te eten, voor een biologisch leven voor ‘jouw’ bokje.

Hanen
Je tikt soms een biologisch eitje bij het ontbijt én eieren zitten verwerkt in veel producten. Bijvoorbeeld in koekjes, gebak en salades. Legkippen zijn supergoed in eieren leggen. Hun broertjes zijn ook heel ‘sportief’ van postuur, maar leggen geen eieren. Eet je gemiddeld 1 biologisch ei per dag? Dan hoort daar 1 biologisch leghaantje per jaar bij.

Stieren
Om melk te kunnen geven, moet een koe een kalfje krijgen. En dat is in de helft van de gevallen een stiertje. Als je 1 liter biologische melk per week drinkt of 100 gram biologische kaas per week eet, ontferm je dan daarnaast over 600 gram biologisch stierenvlees per jaar. Met deze 600 gram per jaar zorg jij ervoor dat ook deze stiertjes kunnen opgroeien op een biologische boerderij.

Jouw mannen