Kippensoep (met haan)

Ingrediënten

  • Een half haantje (of een hele voor een extra gevulde soep)
  • Een grote ui
  • Een flinke prei
  • Een stevige wortel
  • Peperkorrels
  • 3 takjes peterselie
  • 3 takjes selderij
  • 3 takjes tijm
  • Laurier
  • Foelie
  • Een citroen
  • Vermicelli
  • Bouillonblokjes voor 1,5 liter

Bereiding

  1. Ui pellen en grof snipperen.
  2. Prei schoonmaken, in stukken snijden en wassen.
  3. Wortel schrappen en in plakjes snijden.
  4. Peperkorrels in kommetje met bolle kant van een lepel kneuzen.
  5. Kippenbouten in grote (soep)pan leggen.
  6. Groenten, 3 takjes peterselie, 3 takjes selderij en tijm erover verdelen.
  7. Peper, laurier en foelie toevoegen en 1 1/2 liter koud water erbij schenken.
  8. Bouillon in open pan aan de kook brengen, eventueel schuim met schuimspaan afscheppen. Vuur lager draaien en bouillon op vlamverdeler 2 uur zachtjes laten trekken.
  9. Kippenbouten uit bouillon nemen en op bord leggen.
  10. Schone theedoek vochtig maken en in zeef leggen (of fijne puntzeef gebruiken).
  11. Bouillon boven andere pan zeven. Bouillon indien nodig ontvetten: laten afkoelen, in koelkast koud laten worden en gestold vet uit soep scheppen.
  12. Vel van kippenbouten verwijderen. Vlees van bouten losmaken en in stukjes snijden of met twee vorken in draadjes trekken.
  13. Bouillon opnieuw verwarmen.
  14. Kippenvlees door bouillon roeren en vermicelli boven pan verbrokkelen. Aan de kook brengen en vermicelli in ca. 10 min. zachtjes gaarkoken. Rest van peterselie en selderij fijn snijden en door soep roeren. Kippensoep op smaak brengen met zout, peper en citroensap.

Een recept van biodynamische kippenhouderij De Grote Kamp

Bereiding